Πληροφορίες για τους ασθενείς

Η χειρουργική επέμβαση είναι για τον ασθενή μία απαραίτητη διαδικασία, η οποία , όμως , προκαλεί δικαιολογημένο άγχος στον ίδιο και το περιβάλλον του . Οι οδηγίες, που ακολουθούν απαντούν στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις ασθενών, που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και έχουν σκοπό την προετοιμασία του ασθενούς και την καλύτερη έκβαση της επέμβασης

Oι βασικές προεγχειρητικές οδηγίες είναι οι παρακάτω:

1. Θα πρέπει να είστε τελείως νηστικοί τουλάχιστον 8 ώρες προ της επέμβασης. Μην πίνετε και μην τρώτε τίποτα μετά τα μεσάνυχτα πριν την επέμβαση , αν αυτή είναι προγραμματισμένη για το πρωί. Αν ο προγραμματισμός προβλέπει επέμβαση το απόγευμα , το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 6 ώρες από την επέμβαση και ο αναισθησιολόγος θα πρέπει να είναι ενήμερος. Επιτρέπεται το πλύσιμο των δοντιών, αλλά χωρίς να πιείτε νερό. Η λήψη στερεάς ή υγρής τροφής είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές κατά την αναισθησία ακόμα και εάν αυτή είναι τοπική . Η επέμβαση είναι πιθανό να αναβληθεί εάν έχετε φάει ή πιει.

2..Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ προ του χειρουργείου δεν ενδείκνυνται, καθώς έχει αποδειχθεί οτι πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο επιπλοκών της. Συζητήστε το θέμα με το χειρουργό σας.

3. Οι ασθενείς που λαμβάνουν χρόνια αγωγή λόγω υπέρτασης, καρδιοπάθειας ή σακχαρώδους διαβήτη, καλό θα είναι να έχουν τα φάρμακά τους μαζί τους , αλλά η λήψη τους ή όχι θα είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού και του αναισθησιολόγου.

4.Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν λήψη φαρμάκων , όπως αντιπηκτικά , αντιγλεγμονώδη ή ασπιρίνη, καθώς η λήψη τους θα πρέπει να διακοπεί κάποιες μέρες πριν την επέμβαση. Επίσης, καλό θα είναι να διακοπεί προεγχειρητικά η λήψη φυτικών και ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, προς αποφυγή απρόβλεπτων αλληλεπιδράσεων με τα χορηγούμενα από τους αναισθησιολόγους φάρμακα
Επιτρέπεται η λήψη αναλγητικών που έχουν ως βάση την παρακεταμόλη (Depon, Panadol, Lonarid Ν). Επίσης, είναι καλό να μην έχετε υποβληθεί σε μείζονα οδοντιατρική εργασία 2-3 εβδομάδες προ της επέμβασης.

5.Μπορείτε να κάνετε ντους πριν της επέμβαση, αλλά αποφύγετε δερματικές αλοιφές ή σκόνες, σπρέι μαλλιών, αποσμητικά ή κολώνιες. Μην ξυρίζετε τη θέση στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Αφαιρέστε μέικ απ ή φακούς επαφής πριν τη μεταφορά σας από το δωμάτιο σας στην αίθουσα χειρουργείου.

6.Πριν την επέμβαση θα αφαιρεθούν όλα τα ρούχα σας και θα φορέσετε μία ειδική ποδιά και σκούφο χειρουργείου. Αφαιρέστε όλα τα κοσμήματα από το σώμα σας. Πολύτιμα αντικείμενα που έχετε μαζί σας είναι δυνατό να παραδοθούν στην ασφάλεια του νοσοκομείου προς φύλαξη.

7. Καλό θα είναι να προνοήσετε για ό,τι χρειασθείτε κατά τη μετεγχειρητική σας νοσηλεία. Άνετα ρούχα , ανάλογα με το είδος της επέμβασης, νάρθηκες ή βακτηρίες συνιστάται να είναι διαθέσιμα κατά την είσοδό σας στο νοσοκομείο.

8.Ενημερώστε το νοσηλευτικό προσωπικό και το χειρουργό σας εάν εμφανισθούν συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, εξάνθημα, ναυτία, έμετος, υπέρταση, αρρυθμίες τις ημέρες και τις ώρες πριν την επέμβαση. Συμπτώματα που μοιάζουν ασήμαντα ίσως αποτελούν αιτία ακόμη και να αναβληθεί η επέμβαση.

9.Ενημερώστε προ της επέμβασης τον ασφαλιστικό σας φορέα, εάν πρόκειται για ιδιωτική ασφάλεια, ως προς την ημερομηνία της επέμβασης.

10.Είναι αναγκαίο να κοιμηθείτε καλά την παραμονή της επέμβασης ακόμα και αν χρειαστεί να πάρετε κάποιο ήπιο ηρεμιστικό φάρμακο.

Ελπίζουμε οι οδηγίες να σας φανούν χρήσιμες πριν την επέμβασή σας. Συμβουλευθείτε το Χειρουργό σας για όποια απορία προκύψει .

Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση του χειρουργικού τραύματος , η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης.

Το τραύμα και το χειρουργημένο μέλος είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουν αίσθημα κνησμού , οίδημα, εκχυμώσεις και ήπιο πόνο . Αν το τραύμα παρουσιάσει έντονο πόνο ,που δεν υφίεται με τα φάρμακα που έχει συστήσει ο χειρουργός ή εντονη αιμορραγία και ερυθρότητα ,ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του. Το ίδιο ισχύει και αν εμφανισθούν σημεία διαταραχής αιμάτωσης του μέλους , όπως αναισθησία, αιμωδίες και ψυχρότητα του άκρου, επίμονο οίδημα με έντονο πόνο κατά την κίνηση των δακτύλων ή κυάνωση τους.

Η ανάνηψη από τη χειρουργική επέμβαση διαρκεί μερικές ημέρες , οπότε είναι φυσιολογικό ο ασθενής να αισθάνεται αδυναμία, κόπωση και πόνο από το χειρουργικό τραύμα. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά τις πρώτες ημέρες. Αντίθετα, υπάρχουν κάποια συμπτώματα ,τα οποία είναι ανησυχητικά και ο ασθενής θα πρέπει να τα γνωστοποιήσει στο γιατρό του. Μερικά από αυτά είναι ο πυρετός άνω των 38 βαθμών , η δυσκολία κατά την ούρηση , η επίμονη ναυτία, έμετοι ή δυσκοιλιότητα και η αιμορραγία από το τραύμα.

Το τραύμα , τουλάχιστον μέχρι την κοπή των ραμμάτων, θα πρέπει να διατηρείται στεγνό και καθαρό. Είναι πολύ συχνή η εικόνα εμφάνισης ελάχιστου αίματος κάτω από τις γάζες , αλλά η συνεχόμενη εκροή υγρών ή αίματος αποτελεί λόγο επικοινωνίας με το χειρουργό.

Το χειρουργημένο άκρο θα πρέπει να διατηρείται σε ανάρροπη θέση και τα δάκτυλα θα πρέπει να κινούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού, προς αποφυγή οιδημάτων. Η παγοθεραπεία γίνεται για τον ίδιο λόγο και για τη μείωση του χειρουργικού πόνου, με εφαρμογή για 20 λεπτά ανά δίωρο.

Τα φάρμακα που λαμβάνει μακροχρόνια ο ασθενής για τα χρόνια νοσήματά του συνήθως λαμβάνονται κανονικά μετά την επέμβαση. Η απαραίτητη μετεγχειρητική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιωτικά, αναλγητικά- αντιφλεγμονώδη ή αντιπηκτικά φάρμακα , η δοσολογία και η διάρκεια λήψης των οποίων είναι αυστηρά καθορισμένη κατά την έξοδό του ασθενούς από το νοσοκομείο .

Ο γιατρός θα συμβουλεύσει για τη φόρτιση του άκρου , τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται ή να αποφεύγονται , ανάλογα με το είδος της επέμβασης. Επίσης , θα δώσει οδηγίες για χρήση κηδεμόνων , βακτηριών, περιπατητήρων, όποτε αυτή κρίνεται αναγκαία.

Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως 10 με 15 ημέρες από την επέμβαση και ο χειρουργός δίνει νέες οδηγίες ως προς τη φροντίδα του τραύματος και τη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση.

Η διαδικασία εισαγωγής στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση είναι αναμενόμενο να φορτίζει με άγχος τον ασθενή και τους οικείους του. Οι οδηγίες , που ακολουθούν, ελπίζουμε να σας διευκολύνουν . Ο γιατρός και το προσωπικό του νοσοκομείου θα χαρούν να σας απαντήσουν σε όποια απορία σας.
• Η διαδικασία ξεκινάει με την εισαγωγή του ασθενούς και τον προεγχειρητικό έλεγχο, που γίνονται συνήθως την ημέρα της επέμβασης ή την προηγούμενη. Σε περιπτώσεις με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό πιθανόν να χρειασθούν εξετάσεις μερικές ημέρες πριν το χειρουργείο.
• Ο ασθενής ξεκινάει από το Γραφείο Κινήσεως Ασθενών , ώστε να εισαχθεί. Εκεί είναι απαραίτητο να έχει μαζί του την ταυτότητα, το θεωρημένο βιβλιάριο υγείας και την κάρτα της ιδιωτικής του ασφάλειας , όταν καλύπτεται από ιδιωτική ασφάλεια.
• Ακολουθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Συνήθως αυτός περιλαμβάνει ακτινολογικό , αιματολογικό έλεγχο και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Καλό είναι ο ασθενής να φέρει κατά την εισαγωγή του πρόσφατες εξετάσεις, όπως και όλα τα φάρμακα που λαμβάνει προεγχειρητικά . Επίσης, θα πρέπει να έχει μαζί του όλες τις σχετικές απεικονιστικές εξετάσεις που σχετίζονται με την επέμβαση (ακτινογραφίες , μαγνητικές κτλ.).
• Στη συνέχεια ο ασθενής εξετάζεται από καρδιολόγο και τον αναισθησιολόγο, που θα τον παρακολουθήσει κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα καταγράψει τα ζωτικά σημεία και θα λάβει ιατρικό ιστορικό , όπου θα πρέπει να αναφερθούν αλλεργίες σε φάρμακα ή τροφές, η ύπαρξη βηματοδότη ή κινητής οδοντοστοιχίας.
• Ο χειρουργός θα επισκεφθεί τον ασθενή για να απαντήσει σε τυχόν απορίες του πριν υπογραφεί το έγγραφο συγκατάθεσης για επέμβαση. Επισημαίνεται το μέλος της επέμβασης προς αποφυγή λαθών.
• Πριν την επέμβαση ο ασθενής θα χρειασθεί να φορέσει ειδική ενδυμασία χειρουργείου (καπέλο, ρόμπα, καλύμματα ποδιών). Αφαιρούνται κοσμήματα , κινητές οδοντοστοιχίες, φακοί επαφής κ.τ.λ. και ο ασθενής μεταφέρεται στη χειρουργική αίθουσα.
• Είναι προφανές πως στους συγγενείς απαγορεύεται η πρόσβαση στο χώρο των χειρουργείων. Ο χρόνος αναμονής από την παραλαβή ως την επαναφορά του ασθενούς στο δωμάτιό του είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τη διάρκεια της επέμβασης , καθώς περιλαμβάνει τις διαδικασίες της μεταφοράς, της αναισθησίας και της ανάνηψης .
• Με την επαναφορά στο δωμάτιο αρχίζει η ενδοφλέβια λήψη των αναγκαίων φαρμάκων. Δίνονται οδηγίες ως προς την κατάκλιση και τη λήψη υγρών και τροφής , ανάλογα με το είδος της αναισθησίας και της επέμβασης.
• Ο ασθενής νοσηλεύεται εώς ότου να είναι ασφαλής η μεταφορά στην οικία του . Πριν το εξιτήριο γίνεται αλλαγή του χειρουργικού τραύματος και ο ασθενής εξέρχεται με τις κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες και τα αναγκαία φάρμακα .