Επικονδυλίτιδα αγκώνος (Tennis elbow)

Επικονδυλίτιδα αγκώνος (Tennis elbow)

Τι είναι;
Η επικονδυλίτιδα είναι η συχνότερη πάθηση της άρθρωσης του αγκώνα. Παρά το όνομά της , είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση , η οποία δε συναντάται μόνο στους αθλητές του τένις. Στην πραγματικότητα , μόνο το 4% των διαγνώσεων της νόσου γίνονται σε αθλητές. Η πάθης εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες , σε ηλικίες 30-50 ετών και ασθενείς με χειρωνακτική εργασία.


Ποια είναι τα αίτια;
Πρόκειται για μία νόσο , η οποία προκαλείται από υπέρχρηση του άνω άκρου κι έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο στον αγκώνα. Πιο συγκεκριμένα η αιτία της είναι ο επαναλαμβανόμενος μικροτραυματισμός στην περιοχή του αγκώνα (έξω επικόνδυλος), από τον οποίο εκφύονται οι εκτείνοντες μύες του καρπού και των δακτύλων .Τοπικός τραυματισμός στην ίδια περιοχή ή μία απότομη κίνηση μπορεί να επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα. Επίσης συνηθισμένη πάθηση είναι η λεγόμενη έσω επικονδυλίτιδα (Golfer’s elbow) στην αντίστοιχη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης.

Πώς εμφανίζεται;
Η νόσος εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στο επικρατούν άκρο του ασθενούς (στο δεξιό ενός δεξιόχειρα). Ο πόνος εμφανίζεται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και η έντασή του αυξάνεται σταδιακά. Χειροτερεύει όταν ο ασθενής προσπαθεί να σφίξει κάποιο αντικείμενο , να σηκώσει βάρος ή να εκτείνει τον καρπό και τελικά εμφανίζεται σε απλές κινήσεις και επηρεάζει την καθημερινότητά του. Ο πόνος ενίοτε επεκτείνεται κατά μήκος του αντιβραχίου.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας είναι κατά βάση κλινική , καθώς ο ορθοπαιδικός μετά την κλινική εξέταση και κάποια συγκεκριμένα tests , στα οποία υποβάλλει τον ασθενή, διαγιγνώσκει τη νόσο. Απεικονιστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται όταν η πάθηση είναι άτυπη ή όταν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη σωστή αντιμετώπιση.

Ποια είναι η θεραπεία;
Η συντηρητική θεραπεία της νόσου εξαρτάται από παράγοντες , όπως η βαρύτητά της , η επαγγελματική ενασχόληση του ασθενούς , η χρονιότητα κ.α. Ο γιατρός μπορεί κατά περίπτωση να προτείνει διάφορες θεραπείες . Η αρχική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση , ολιγοήμερη αγωγή με αντιφλεγμονώδη και ειδικές φυσικοθεραπείες (παγοθεραπεία , ιοντοφόρεση, κρουστικούς υπερήχους-ESWT κ.α.). Σε επίμονες περιπτώσεις συχνά πραγματοποιούνται τοπικές διηθήσεις με αναισθητικό και κορτικοστεροειδή. Δύο μέθοδοι , που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας είναι αφενός η έγχυση αυτόλογων παραγόντων P.R.P. , αφετέρου μία ειδική τεχνική βελονισμού (Dry needling) . Οι δύο αυτές μέθοδοι χρησιμοποιούνται στο ιατρείο μας με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η χειρουργική αντιμετώπιση εφαρμόζεται σε μικρό ποσοστό των ασθενών , περίπου 5%, κι ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις υποτροπών ή περιπτώσεις ανεπιτυχούς αντιμετώπισης με συντηρητικά μέσα.
Ποια είναι η πρόγνωση;
Τα συμπτώματα της νόσου σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζονται με τη συντηρητική θεραπεία . Οι υποτροπές, όμως , είναι συχνές (25-50%) , όπως και οι αναφορές για χρόνια συμπτώματα.